söndag 6 december 2020

                                Småkakor En mycket bra deg till pepparkaksformar om man inte vill göra en pepparkaksdeg. Denna degen har en mycket lätt smak av apelsin som man kan utesluta om man inte tycker om det.

Det blir cirka två tallrikar med kakor. Det går bra att dubbla receptet.Recept:

120 gram smör, rumstempererat

2,5 dl socker

1 ägg

5 dl vetemjöl (300g)

0,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1/4 tsk salt (ca 1,5 kryddmått)

0,5 tsk kanel

1 tsk rivet ekologiskt apelsinskal


Använd rumstempererat smör för att undvika att kakorna smular. Rör ihop smör och socker tills blandningen blir vit. Blanda först ner ägg. Blanda sen ner vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och kanel och rör ner i degen lite i taget. Riv lite apelsinskal och tillsätt det sist. 

Packa in degen i plast och lägg i kylskåp 30 minuter så den får sätta sig. 


Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen så den blir cirka 3 mm tjock och stansa ut kakorna. Använd pepparkaksformar eller skär ut önskad form med vass kniv.

Lägg kakorna på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Kakorna ska bli lätt gyllene. Låt svalna. Det blir mycket gott och fint att doppa kakorna i smält choklad. Hacka chokladen fint och lägg i ett värmetåligt glas eller rostfri skål. Sätt glaset eller skålen i en kastrull med lite vatten i botten och sätt på värmen. När vattnet börjat bli varmt kan man stänga av värmen och chokladen lugnt smälta ner. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar